Hivos_logoAdvocaat Douwe Linders van Deikwijs is al jaren de huisadvocaat van Hivos, een mondiaal opererende ontwikkelingsorganisatie met regiokantoren in Afrika, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika. Hivos doet veel publiekscampagnes. Deikwijs geeft daarvoor pre-publicatie advies. Als public watchdog kan Hivos zich in haar uitingen veel permitteren, sterker nog, heeft Hivos een plicht de grenzen op te zoeken. Deikwijs bewaakt voor Hivos deze grens om ervoor te zorgen dat zij zich niet bloot stelt aan aansprakelijkheid ten opzichte van bekritiseerde bedrijven.

In één geval ging het om een voorlichtingscampagne over de sierbloemenindustrie in West-Afrika. Hivos vroeg in een radiocommercial aandacht voor de slechte arbeidsomstandigheden op lokale kwekerijen. Er werd een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. Hivos zou Nederlandse bloemenkwekers bevoordelen. Douwe Linders van Deikwijs schreef het schriftelijk verweer en wist de klacht van tafel te krijgen zonder dat een zitting van de Commissie nodig was.

Naast dit werk adviseert Deikwijs over alle dagelijkse juridische vragen en stelt voor Hivos contracten op, van kleine opdrachtovereenkomsten voor eenmalige persreizen tot uitgebreide consortium agreements voor meerjarige projecten.