delexEen spraakmakend kort geding in IE -land. Boek9.nl is een website gewijd aan het intellectueel eigendomsrecht. Dagelijks verschijnen er de laatste rechterlijke uitspraken voorzien van commentaar en wordt het laatste IE-nieuws verspreid. In eerste instantie opgezet als hobbyproject van een enthousiaste IE-professional, werd de website op een bepaald moment overgenomen door uitgeverij deLex. deLex investeerde de jaren daarna fors in de website en Boek9.nl werd een steeds groter succes. Tot het betreurenswaardige moment dat de uitgeverij en de initiator van de website niet langer in goede harmonie konden samenwerken. Beide partijen wilden zelfstandig verder maar toen kwam de vraag: van wie is de website eigenlijk?

De kwestie mondde uit in een complex kort geding waarin de vragen moesten worden beantwoord wie de databankrechten op de verzameling berichten had, wie de auteursrechten op de afzonderlijke berichten, of sprake was van werkgeversauteursrecht, van openbaarmakersauteursrecht of dat de auteursrechten wellicht zelfs lagen bij een zogenaamde “informele vereniging”. Uitgeverij deLex werd door de kortgedingrechter in Amsterdam uiteindelijk grotendeels in het gelijk gesteld. Ook in het hoger beroep kwam deLex als winnaar uit de bus. deLex mocht de databank met berichten verder exploiteren. Alleen de domeinnaam Boek9.nl bleef bij de initiator. deLex ging dan ook door onder de naam IE-Forum.nl, inmiddels de nieuwe dagelijkse bron van informatie voor IE-advocaten en -juristen.

Douwe Linders van Deikwijs was één van de advocaten van deLex. Lees hier het vonnis van de kortgedingrechter, hier het arrest van het gerechtshof Amsterdam en hier het bericht op IE-Forum.nl.